miercuri, 21 mai 2014

O banana pe zi tine medicul departe!




O banana pe zi tine medicul departe!
Poate nu o data te-ai intrebat care sunt beneficiile bananei. De-a lungul timpului am auzit tot felul de explicatii, cum ca banana ingrasa, ca este un fruct radioactiv din cauza magneziului etc. Acest fruct face parte din familia erbaceelor, bogat in amidon si acoperit cu o crusta care poate fi verde, gelbena, rosie, violeta, sau maro la maturitate. Este  un fruct originar din Indomalaya si Australia, in prezent fiind cultivat in 107 tari, ocupand locul 4 in lume la consum uman, in urma orezului, porumbului si a graului.
Acestea sunt o sursa excelenta de vitamina B6 , fibre solubile, vitamina C, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina E, mangan, potasiu, fosfor, sofiu, magneziu,zinc selenium crom, sodiu si fier. Beneficiile acesteia asupra organismului sunt multiple si este recomandat consumul unei banane de culoare verde-galbuie zilnic.
1 Banana lupta impotriva depresiilor datorita nivelului mare de triphotan, care este apoi transformat in serotonina. Serotonina sau hormonul fericirii este principalul responsabil de starile noastre de bine.
2 Contracareaza pierderile de calciu prin urinare si ajuta la construirea unor oase puternice. Un adult mediu are nevoie zilnic de 1000 mg de calciu, in timp ce o banana contine 6 mg, insuficient pentru nevoia zilnica, insa foarte bun pentru a
3 Lupta impotriva anemiei datorita continutului de fier. Pentru a preveni anemia se recomanda o dieta care sa includa o varietate de vitamine si nutrienti precum: fier, acid folic, vitamina C, vitamina B12, primele trei fiind prezente in banana.
4 Bogata in potasiu si saraca in saruri aceasta are propritetatea de a micsora presiunea sangelui si astfel mareste protectia mpotriva atacurilor de cord si a accidentelor vasculare. Potasiul este esential pentru buna functionalitate a celelulelor, fiind foarte important pentru nervi, celule musculare si pentru mentinerea fluidelor corpului intr-o stare de echilibru.
5 Banana acttioneaza ca prebiotic stimuland inmultirea bacteriilor bune in intestine. Fiind o sursa extrem de bogata de fructooligozaharide, un compus numit prebiotic, deoarece hraneste bacteriile prietenoase (prebiotice) din colon.
6 Produce enzime digestive ajutang la absortia nutrientilor si a  compusilor care ne protejeaza impotriva microorganismelor. In plus creste capacitatea organismului de a absorbi calciul iar timpul de tranzit gastro-intesinal este diminuat, reducand astfel riscul cancerului de colon.
7 Scade temperatura corpului, foarte bune pentru o zi calduroasa.
8 Foarte bogate in antioxidanti providing radicali liberi si luptand impotriva bolilor cronice detorita nivelului mare de pro-vitamina A, foarte buna impotriva unor forme de cancer, bolicardiovasculare si diabet.
9  Bogate in fibre, ajuta in cazurile de constipatie. Aveti grija ca banana sa fie foarte coapta si nu cruda, altfel veti avea efectul contrar.
10 Bune chiar si impotriva intepaturilor de tantari, incercati sa frecati cu zona afectata cu interiorul cojii de banana, multe persoane simt imediat o ameliorare.
11 Buna pentru sanatatea ochilor, incluzand o banana zilnic in diaeta ta, asigur o sursa mica de vitamina A,  vitamina solubila in grasimi, care este vitala pentru a proteja ochii și vederea normala.
12 Ajuta impotriva crampelor menstruale, in afara de a fi o sursa de elemente nutritive anti-crampe precum vitamnia B6, bananele sunt  bogate in potasiu, care ajuta la reducerea retentiei de apa. Este foarte buna in special daca aveti balonare in timpul menstruatiei.
13 Lupta impotriva ulcerului, bananele necoapte cresc mucusul in tractul digestiv, asigurand un strat protector puternic pentru prevenirea si vindecarea cancerului. In timp ce bananele necoapte stimuleaza cresterea celulara la nivbelul tractului intestinal. Bananele contin polizaharide solubile in apa, aceiasi compusi ce se gasesc in retetele anti-ulcer.
14 Hrana pentru creier. Acest fruct este considerat combustibil pentru creier, nu doar din punct de vedere energetic , dar si in ceea ce priveste procesle de gandire. Potasiul gasit in banane ajuta oxigenul pentru a ajunge la creier, estential pentru funcitia acestuia.
15 Banana nu ingrasa ci chiar te poate ajuta cu diata ta de slabit. O banana normala contine arpoximativ 100 calorii, un sfert din caloriile unui baton de ciocolata. Interpretarea falsa ca o banana ingrasa se bazeaza pe faptul ca o banana contine o cantintate relativ mare de carbohidrati, din care zaharuri naturale din fructe. Aceste zaharuri sunt transformate in glucoza, care ofera corpului tau energia necesara pentru a face miscare si asigura buna functionalitate a creierului. . In plus, aproximativ jumătate din conținutul de fibre din banane este solubil. Când fibre solubile ajung in tractul digestiv, absoarb apa și încetinesc digestia. Alimentele sunt fortate sa stea un timp mai indelungat in stomac, ceea ce confera o senzatie de satietate.
Nu uita mananca o banana inainte de examen!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu